Siste nytt
Møter og turer
Høst 2024
Kalender
Turreferater
Prosjekter
Åkerriske
Observasjoner
Fuglelokaliteter
Foreningen
Kontakt oss

Søk på nettsiden
Logg inn

E-mail

Slik ser en stormsvale ut.
Slik ser en stormsvale ut.
Her ser en godt kjennetegnene på stormsvalen. Litt kløftet hale, grått bånd på oversiden av vingen og hvitt over gumpen som har en antydning til en spiss ned fra ryggen. Ellers er den en del større enn en havsvale og den mangler et hvitt bånd under vingen som havsvalen har.
Stormsvale nødlandet på flyplassen
Av Oskar Kenneth Bjørnstad 07.10.2010 kl. 23:23 - Endret 08.10.2010 kl. 09:06

I dag (7/10 2010) fikk jeg en telefon fra Avinor på Haugesund Lufthavn, Karmøy. De hadde funnet en fugl som de ikke helt visste hva var for noe. Jeg spurte om litt kjennetegn. De trodde det kanskje kunne være en vader, den hadde svømmehud. Nebbet lignet på et duenebb og den var for det meste grå, utenom over halen hvor den var hvit.

Stormsvalen passerer mitt barndomshjem.
Stormsvalen passerer mitt barndomshjem.
Når den ble sluppet fløy den rett mot land og passerte mitt barndomshjem. Det var jo litt sært å se en stormsvale fly inn mot en sitkagranskog.

Sant og si så ringte det ingen bjeller. Når de nevnte vader så tenkte jeg i de baner og klarte ikke å kople hva dette kunne være. De lurte jo da på om jeg kunne komme å hente den og se om jeg kunne gjøre noe med den. Dette hadde jeg dessverre ikke til til akurat da, siden jeg var på jobb. Jeg fikk de da til å sende noen bilder til meg på mail. Når jeg fikk disse viste det seg at det var en stormsvale som hadde nødlandet på flyplassen! Dette er en art som det er sjelden å få sett på disse kanter.

Og så ville tilfeldighetene det slik at jeg fikk et oppdrag på Åkra, og når jeg var ferdig der fikk jeg mulighet til å ta en tur opp og hente fuglen. Da jeg kom opp så var for så vidt fuglen ut til å være i grei form, men det var ikke veldig mye sprell i den. Planen nå ble at jeg skulle ta den med hjem, sette den i garasjen til jeg var ferdig på jobb slik at den fikk hvile ut i fred og så forsøke å slippe den ut. Jeg hadde egentlig ikke så store forhåpningene om at den ville ta til vingene.

Jeg la ut en melding på BombeVarsleren og sendte ut en melding til medlemmer i NOF Haugaland Lokallag til tilfelle at det var noen som ville være med å overvåke seansen. Når jeg svingte inn på Shell Bygnes for å tømme tanken og få litt påfyll av Coca Cola, ringte telefonen. Det var Arve Austneberg som da lurte på hvor jeg var. Han lurte på om han skulle snu for å ta seg en tur på flyplassen. Da måtte jeg jo spørre hvor han var. Jo, han var på Bygnes. Da kunne jeg opplyse han om at det bare var til å svinge inn på Shell Bygnes, for der var jeg med fuglen i bilen. I det jeg kom ut med ny forsyning av Coca Cola så svingte Arve inn på plassen. Han fikk da beskue fuglen en liten stund før jeg la turen vider sørover mot Syre. Jeg tror dette går inn i krysseboken til Arve som det mest uventede krysset på den mest absurde plassen han noen sinne hadde fått et kryss.

Når jeg da var ferdig på jobb sjekket jeg tilstanden på fuglen.Den virket litt piggere nå, så jeg ringmerket fuglen før den var klar for slipp. Når klokken passerte 18:30 var det ankommet en håndfull og litt til med lokale fuglefolk som ville ta fuglen i øyesyn og få seg et etterlengtet kryss. Vi tok en kort fotoseanse før vi gikk ut på Laueberg for å slippe herligheden ut i friluft. Der hadde den en liten bris i fra sør som den kunne ri på om den ville forsøke en reise ut på det åpne hav igjen. Frank og Hans Jørgen sto klar med hver sin kanon for å forevige slippet. Jeg talte til tre og slapp fuglen, kameraene hørtes ut som maskingevær, fuglen lettet, tok en krapp sving mot venstre (bort fra fotofolket) og satte kursen inn mot land. Frank fulgte fuglen så godt han kunne og knipset i vei. Stormsvalen så ut til å ha blitt glad i landlivet og satte kursen mot mitt barndomshjem og krasjet nesten med bilen til Frank før den la inn over naboens hage og opp mot noen sitkagraner. Vi tenkte at nå hadde den konvertert til skogsfugl, men ikke før vi hadde tenkt tanken så var den plutselig høyt over tretoppene og fortsatte flukten ut over Syredalen mot Røyrvik med stø kurs mot Utsira. Det var vel egentlig der den skulle ha vært, der var det jo horder av fuglefolk som ventet på den.

Vi mistet fuglen ut av synet og var en opplevelse rikere. Det var litt snodig å se en stormsvale fly over land på den måten. Fuglen så ut til å være i særdeles god form, så vi får håpe at den overlever den "tørre" opplevelsen på Karmøy. Nå er det bare å vente på at noen kontrollerer den ett eller annet sted i Norge eller utlandet. Om noen ringmerkere der ute skulle få en stormsvale i nettet med ringnummer 8433906, så har dere fanget VÅR stormsvale. Husk på å hilse den fra meg og send den ut på havet igjen!

På Karmøy er det ikke alt for mange observasjoner av denne fuglen. Jeg tror nok det er under 10 individer totalt som er observert. Jeg selv har to sikre og en litt mer usikker observasjon (som jeg faktisk er litt mer sikker på nå når jeg har sett den i flukt i dagslys igjen). De to sikre er en som jeg fant på parkeringsplassen utenfor Snoopy på Åkra i slutten på 80-tallet etter en tilsvarende uværsperiode som vi har hatt nå, og den andre er fra ringmerking av havsvaler på Kvilhaug. Dette er den første stormsvalen som Karmøy Ringmerkingsgruppe har merket.

Til slutt må jeg si at dette var en veldig spesiell opplevelse å få med seg. Jeg hadde ikke trodd at dagen skulle bringe slike opplevelser når jeg våknet i dag.

Les mer om stormsvalen her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?navn_norsk=stormsvale


Kommentar
Ingen har kommentert her ennå. Du kan bli den første til å kommentere her!
Legg til din kommentar
Du må være pålogget for å legge inn kommentarer!
Siste 5 på siden
Resultater nyttårskryss 2024
Nyttårskryss på Haugalandet...
Guidet Utsira-tur
Resultater nyttårskryss 2023
Nyttårskryss på Haugalandet...

Karmøy Ringmerkingsgruppe
Vern Vipa 2020
Sjøfugler i Karmøy 2020
Vern Vipa 2019
Sjøfugler i Karmøy 2019
Kamera på krykkjekoloni i...


Utsira Fuglestasjon
Innkalling årsmøte 2024
Skjære
Krattspurv
Bombeuka og bronseibis
30 år i felt





Nyheter fra BirdLife Norge
BirdLife Norge på besøk i...
Vi kan ikke kjøpe kvoter for...
275 000 fugler talt i Norge...
Hekking og byttedyr hos...
Ett av Norges flotteste...