Siste nytt
Møter og turer
Vår 2024
Kalender
Turreferater
Prosjekter
Åkerriske
Observasjoner
Fuglelokaliteter
Foreningen
Kontakt oss

Søk på nettsiden
Logg inn

E-mail

Sandhåland
Sandhåland
Kombinert matpause og havfuglskåding ved observasjonshytta på Sandhåland
Karmøytur 25. april 2009
Av Oskar Kenneth Bjørnstad 25.02.2010 kl. 21:46 - Endret 01.04.2010 kl. 00:58

Steiningsholmen
Steiningsholmen
Dette er Eli og Eivind i full fokus på krykkjene.

Fargemerket krykkje
Fargemerket krykkje
Denne fargemerkede krykkjen er merket i Frankrike i 1998 og hekker nå i Skudeneshavn.

Kart
Kart
Kart over steder som ble besøkt.

Den 25. april 2009 var det tid for en rundtur på Karmøy sammen NOF Bergen Lokallag. Kloken 09.30 dukket det opp seks personer fra Bergen (Terje Hansen, Anders Bjordal, Ottar Magne Osaland, Bjarne Lokøy, Marit Johannessen og leder for gruppen Eli Sørensen) , to fra sørfylket (Bjørn og Olav Mo) og fem fra Haugalandet (Kari Foyn, Marie Solberg, Bjørg Solberg, Eivind Sjursen og guid Oskar Bjørnstad) ved Tjøsvollsvatnet Naturreservat. Så det ble en god gjeng som startet turen rundt Sør-Karmøy.

Jeg hadde ikke lagt opp noe strengt program, men forsøkte heller å sjekke hva de kunne tenke seg å gjøre og la opp turen etter det. Vi sjekket først Tjøsvollsvatnet siden det var der vi startet. Det som bør nevens her var sivsanger som var årskryss for mange.

Videre gikk turen til Åkrasanden. Her ble det sett en splitterne som tidligere haugalending Finn Hauge hadde hatt på Stavasanden tidligere på morgenen. Sandsvale og steinskvett ble også blant observasjonene.

Stavasanden og Taravika fikk også besøk av de håpefulle deltagerne i det fine været. Her ble det plukket flere nye turarter som nøye ble ført i notatblokkene. Utenfor Taravika trakk det en havsule forbi som fikk sine ”15 minutters” berømmelse.

Etter en bunkring på Kiwi hadde vi lunsj ved den nye skådehytta på Sandhåland. Vi hadde havhest og teist som hyggelige arter her. Men den som fikk fart i gjengen var en voksen havørn som seilte rundt i området.

Nå prøvde vi lykken på svartstruper i svartstrupelandet i Karmøyheiene, men det ble ikke sett en eneste fugl med svart strupe. Nå begynte det å li på dag så vi la inn en kort tur til Syre for å se på fangstplassen jeg har der før vi hastet videre til ferjekaien i Skudeneshavn. Her skulle vi se på krykkjene som hekker midt i sentrum. Da jeg nevnte at vi kunne studere kolonien nærmere ved å kjøre rundt havnebassenget og gå inn i selve kolonien ble iveren stor blant deltagerne. Dette ble et veldig populært innslag og mange benyttet anledningen til å få tatt noen gode bilder og studere krykkjene som fløy rundt hodene våres inne på industriområdet.

Jeg kan jo fortelle litt mer om disse krykkjene. Denne kolonien er ikke så veldig gammel. Den begynte å vokse opp når koloniene rundt om i Rogaland gikk dukken en etter en. De krykkjene som hekker her kommer fra bl.a. Viste i Randaberg og Jarstein utenfor Karmøy. I tillegg er det en fargemerket som er født i en koloni i Frankrike i 1998. Denne hekket på Jarstein i 2005 og 2006. I 2008 var den flyttet til denne kolonien midt i Skudeneshavn. Koloniene i havnebassenget teller nå over 50 reir, noe som er mer enn hva som ble registrert i hele Rogaland under sjøfugltellingene i 2008.

Etter å ha brukt mye tid her så kjørte vi gjennom Hilleslanddalen og opp til Hamravatnet hvor vi gikk en tur opp en traktorvei. Det som fikk mest oppmerksomhet her var en liten flokk med brunsisik som var veldig tillitsfulle og fotogene.

Nå avsluttet vi turen med en tur over Burmavegen. Her skulle det vise seg at det var et par overraskelser som dukket opp. Den første og gjeveste var nok storlomen i sommerdrakt. Men mens vi ventet på siste rest fant vi en fugl som skapte litt hodebry. Den satt på en varde på en avstand av 1,3 km. Den ble først gjettet til en liten falk, og det kunne den godt ha vært. Etter en stund kom det en trost flygende forbi og da lette også denne. Det viste seg da at det var en ringtrost, som var et av alternativene som også hadde blitt foreslått før den lettet.

Etter dette kjørte følget videre til Tjøsvollvatnet igjen og vi konkluderte med at dette hadde vært en hyggelig tur som vi gjerne tar en annen gang også.

Takk til alle deltagerne!

Oskar K. Bjørnstad


Kommentar
Ingen har kommentert her ennå. Du kan bli den første til å kommentere her!
Legg til din kommentar
Du må være pålogget for å legge inn kommentarer!
Siste 5 på siden
Resultater nyttårskryss 2024
Nyttårskryss på Haugalandet...
Guidet Utsira-tur
Resultater nyttårskryss 2023
Nyttårskryss på Haugalandet...

Karmøy Ringmerkingsgruppe
Vern Vipa 2020
Sjøfugler i Karmøy 2020
Vern Vipa 2019
Sjøfugler i Karmøy 2019
Kamera på krykkjekoloni i...


Utsira Fuglestasjon
Innkalling årsmøte 2024
Skjære
Krattspurv
Bombeuka og bronseibis
30 år i felt





Nyheter fra BirdLife Norge
Kongeørna søkte mot mennesker
Bli med på EuroBirdwatch 2024!
Hva gjør kråkenes predasjon...
Havørna ER ein del av naturen
Naturrestaureringslov i EU:...